Világaink Virágai

Világaink??? Hát több is van belőle? És kiknek a világa a virága?

Úgy sejtem, legalább annyiféle a világ, amelyben élünk, mint ahányféle a virág a Földön. S a közmegegyezés szerint egytől-egyig mind virágok. Még akkor is, ha időnként egyáltalán nem úgy néznek ki, avagy nem hasonlíthatók semelyik társukhoz sem, mert más a színük, formájuk, illatuk, élőhelyük, igényük ésatöbbi….. De virágságuk nem kétségbe vonható.

Így élünk mi is, sokfél- általunk, szüleink, környezetünk által kialakított és meghatározott világban, világgal – világokkal. Mert egyetlen emberben is sokfélék a világok. Van egy belső – másoktól leginkább rejtve maradó, szubjektív lelki terünk. Aztán van egy mindenki által jól ismert – a világból általunk elfoglalt terünk, melyet behatárolunk testünkkel, öltözetünkkel, lakásunkkal, munkánkkal. Ez egy objektív világ, amelyben nap, mint nap mozgunk. Van egy- a kultúránk, családi-baráti kapcsolódásaink által megjelölt világunk is, és amely mindezt körbe öleli – a társadalom, a gazdaság, az ország és a korszak, ahol és amelyben élünk, mind meghatározzák számunkra azt a valósnak vélt világot, amelyet mi magunk hozunk létre,amit látunk és tapasztalunk. Ezek a bennünket legszorosabban körbevevő világaink, amelyek meghatároznak bennünket, hatással vannak ránk, és amelyekre mi is hatással vagyunk. Talán van egy olyan világunk, amelyben szívesebben mozgunk, mint az összes többiben, vagy megpróbálunk a nagy részükről tudomást sem venni, de mint részei, oldalai, szegmensei az életünknek akkor is vannak, léteznek, hatnak ránk és befolyásolnak bennünket.

Ezen világok felfedezése és bejárása, finomra hangolása, egymáshoz igazítása maga a harmónia megteremtése életünkben.  Ha a hangsúly nagyon egy oldalra tolódik, az egyensúly felborul. Felborulhat az egyensúly a lelkünkben, a testünkben, a családunkban, kapcsolatainkban,a háztartásban, hivatásban, munkában, számtalan területen. Ha valahol lukas a hordód, hiába töltesz bele fölül akármennyit is, szép lassan elcsordogál a résen át. Ezért egy adott területen jelentkező zavart, problémát érdemes több oldalról, több világ szemszögéből is megvizsgálni, ezáltal a legmegfelelőbb gyógyírt rá megtalálni. Ezt kínálja neked az integrál szemléletmód, mely nem redukálja le a világot az egyetlen igazság megismerésére, de szintetizálja, ötvözi, eggyé olvasztja a tudomány, a vallások, kultúrák, korszakok, utak és vélemények sokféleségét, ezzel téve sokszínűvé  és elfogadóvá a Világot, amely minden oldalról körülvesz bennünket.

E nagybetűs Világ sok kisbetűs világáról, világaiból, a nagy egészet alkotó darabjairól, a Szépről, a Jóról és az Igazról, melyek az Egész-séget alkotják – szeretnék szemezgetni ezen az oldalon.

Önismereti utakról, módszerekről, integrál pszichológiáról, spiritualitásról, térrendezésről, az egészségesen élhető életről , és mindenről ami Szép, Jó és Igaz.

Szeretettel