Mi a kút? Miért pont kút?

Mert a kút mélyén az Élet vize folyik, amelyből mindannyiunknak inni kell, mert a kút vize, maga az élet.

Talán nem mindannyian jutunk el a kúthoz, talán valaki elhozza nekünk a vizét, de a vízre mindenkinek szüksége van. Lehet, hogy épp csak a túléléshez elegendő, lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy neked is jut belőle, vagy épp szomjúhozol és vágysz utána, a kút vize közös kincs.

Mert a kút mélyén rejlik a bennünket összekötő közös szellemi és lelki kapocs, ami –aki életet lehel az élettelenbe. Ezért amikor alámerülünk a kútba, ott magunkat találjuk meg, miközben ráismerünk a velünk együtt utazókra is.  A kút vizéből inni, a kútba belenézni, a kútba alászállni…..

Lehet, hogy még sosem jártál a kútnál, mert nem tudod, hol a kút; nem jártál a kútnál, mert túlontúl gyenge vagy fáradt voltál hozzá, hogy elmenj;  vagy épp mindig volt ki hozzon neked a vizéből egy keveset. De a kút akkor is ott van, ha te nem tudsz róla. És valamikor a te életedben is eljön a pillanat, amikor magadnak kell a kutat megkeresned. Útra kelni, megkeresni , a kút vizébe belenézni és szembenézni azzal, akit ott látsz. Ki is az, aki visszanéz rád, milyen is ő valójában és hol is van ő valójában?

De az igazi bátorság mégsem ez, hanem a kútba ugrással meghalni és ott önmagunkat megtalálni. Önmagunk keresésének útja a türelem, a tisztaság, a szerető jóság, szeretet, szolgálat próbatételeinek útján át vezet, mint a mesében, míg a jutalmat kiérdemelve térhetünk haza önvalónkba, „aranyos ruhában” megdicsőülve.

Persze leélheted az életed úgy is, hogy mindig más hozza neked a vizet, de ahhoz, hogy megtaláld önmagad, hogy mélyebb önismerettel fedezd fel valós értékeidet, lehetőségeidet, előbb el kell veszejtened magad, be kell ugrani a kútba. A kútba, amely kút kávájánál állva már egyszer megpillantottad a képet, szembenéztél önmagaddal, most belé kell merülnöd,az  önmagadat tükröző kép alá, alámerülni a kút legmélyébe. Mert a kút mélyén megtalálod a forrást, ahol minden kút egy, mindenik kutat ugyanaz a forrás táplálja.

Lelkünk mélyén mind egyek vagyunk, csak más kútfőről, más és más edénnyel, más mélységből merítünk. A kút üzenete, hogy találj vissza önmagadhoz, és találj vissza Istenedhez. Ébredj magadra! És arra, hogy Isten szelleméből való szellem vagy. Ez van a kút legmélyén.